Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-omgaan-met-stress

Omgaan met stress

Stress is onvermijdelijk en bovendien niet altijd negatief. Zonder stress zou je ’s ochtends niet uit bed komen, en als je geen eten in huis hebt, zou die stress je aanzetten om boodschappen te doen. Stress is een vorm van motivatie die je aanspoort tot actie. We hebben tot op zekere hoogte stress nodig om goed te kunnen functioneren. Maar wanneer wordt stress een probleem?

Soorten stress

Er zijn twee soorten stress: acuut en chronisch. Acute stress ervaar je bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of op een eerste date. De oorzaak is duidelijk en na afloop daalt het stressniveau weer. Chronische stress blijft echter aanhouden en kan verschillende klachten veroorzaken. Zo beïnvloedt chronische stress bijvoorbeeld je serotoninegehalte, waardoor je je somberder zult voelen. Ons lichaam is niet ontworpen om langdurige stress te verdragen. Als je niet uit deze vicieuze cirkel van stress komt, zul je uiteindelijk in een burn-out belanden, waarin zowel je lichaam als je geest het niet meer aankunnen.

Prioriteiten opdelen

Structuur is een belangrijk element in het omgaan met stress. Als je voor een grote uitdaging staat of je dagelijkse taken als zware lasten aanvoelen, kan dit veel stress veroorzaken. Het plan opdelen kan helpen doelen realistischer te maken. Door kleine stappen te zetten en ook kleine successen te vieren, blijft het behapbaar. Je zult minder stress ervaren en meer controle behouden. Kost het een keer te veel energie om je was op te hangen, dan zet je de wasmachine gewoon weer aan en probeer je het morgen weer. Nou en!

Stress overwinnen

Hoe je het beste met stress kunt omgaan verschilt per persoon. Voor de een werken ademhalingsoefeningen heel goed, terwijl een ander afleiding zoekt door te praten. Het is belangrijk om gezonde mechanismen aan te leren voor momenten waarop je stress ervaart. En trouwens, roken is natuurlijk niet een van die gezonde mechanismen, hé?

Leefstijltraject

Je leefstijl is ook belangrijk om goed met stress om te kunnen gaan. Daarom draait het bij het leefstijltraject ook om het stellen en behalen van kleine doelen, wat motiverend werkt. Een gezonde leefstijl betekent ook genoeg bewegen, gezond eten en voldoende slapen. De juiste balans zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen invloeden van buitenaf en stress beter kunt weerstaan.

Pak stress aan!

Wanneer je in een spiraal van stress zit kan het onmogelijk voelen om hieruit te ontsnappen. Om te zorgen dat jij weer lekker in je vel zit, helpen we je bij Verpoorten Vitality graag. Neem hier contact op voor meer informatie!

Gratis proeftraining?