Als je sport, drijf je jezelf tot het uiterste. Je wilt telkens beter worden, steeds weer je grenzen opzoeken én verleggen. Maar in je enthousiasme zie je misschien een belangrijk aspect over het hoofd: rust. Je denkt je doelen sneller te behalen door je rustdagen over te slaan, maar op lange termijn zal dit een averechts effect hebben.
Kleine scheurtjes
Trainen is een stressor voor je lichaam. Er ontstaan microscopisch kleine scheurtjes in je spiervezels. De natuurlijke reactie van je lichaam is om deze schade te herstellen. Een bijkomend voordeel is dat je spieren een stukje sterker worden gemaakt, om ze voor te bereiden op het volgende trainingsmoment. Maar dit herstel kan alleen plaatsvinden als je spieren in ruststand staan. Breng je te vroeg een nieuwe stressor aan, dan breekt je lichaam geleidelijk af.
Persoonlijke begeleiding
Neem je te weinig rust, dan kan je lichaam onvoldoende herstellen en nemen je belastbaarheid en kracht af. Maar als je te veel rust neemt, krijgen je spieren te weinig prikkels en profiteer je niet van de voordelen van rust. Hoe lang moet je dan rust nemen tussen trainingen door? Dat hangt af van jouw lichaam, fysieke conditie, belastbaarheid en de intensiteit van de training. Daarom is persoonlijke begeleiding erg belangrijk. Bij Verpoorten Vitality zorgen we ervoor dat onze trainingen zijn aangepast aan jouw lichaam, zodat je deze niet over- of onderbelast.
De definitie van rust
Overigens kun je de definitie van een ‘rustdag’ best met een korreltje zout nemen. Een dag lanterfanten op de bank is zo nu en dan heel fijn, maar uiteindelijk wordt niemand daar beter van. Probeer daarom óók op je rustdag in beweging te blijven. Neem de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de auto of ga een stuk wandelen met de hond. Wist je trouwens dat je ook op andere manieren genoeg rust kunt nemen?
- Zorg voor voldoende slaap. Terwijl je slaapt, laadt je lichaam zich op. Het versnelt spierherstel én helpt vermoeidheid te verminderen.
- Luister naar je lichaam. Vraag jezelf voor iedere training hoe je lichaam zich voelt, waarbij 10 energiek is en 1 lusteloos. Scoor je een 5 of lager? Doe het dan rustig aan.
- Wissel je trainingsschema af. Door intensieve en minder intensieve trainingscycli af te wisselen, gun je je lichaam de tijd om zich te herstellen.
- Leer omgaan met stress. Stress vermijden is niet mogelijk. Maar een teveel aan stress heeft een behoorlijke impact op je immuunsysteem en beïnvloed je slaap- en eetpatroon, wat je resultaten in de weg kan zitten.
Gratis proeftraining
Neem jij voldoende rust, of kun je daar nog wat hulp bij gebruiken? Onze personal trainers kunnen ervoor zorgen dat je de balans (terug)vindt. Boek een gratis proeftraining en ontdek de mogelijkheden!