Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-word-emotie-eten-de-baas-01

Word emotie-eten de baas!

Emoties zijn ingewikkeld. Binnen luttele seconden kan je gemoedstoestand veranderen van blij naar verdrietig, of van angstig naar boos. Hoe je je voelt, beïnvloed hoe je overkomt, hoe je communiceert en hoe je bepaalde beslissingen neemt. Laatstgenoemde kan leiden tot emotie-eten. Hoe word je dit de baas?

Emotie-eten

Na een baaldag op werk kom je gefrustreerd thuis. Je to do lijst is lang niet af, een collega werkte je vandaag flink op je zenuwen en door de drukte ben je er niet aan toegekomen om fatsoenlijk te eten, met een rammelende maag tot gevolg. Komt deze situatie je bekend voor? Wat is dan het eerste wat je doet zodra je thuiskomt? Grote kans dat je weinig trek hebt in uitgebreid koken. Een ongezonde hap bestellen is veel makkelijker. Of je loopt snel even naar de snackbar om de hoek. En misschien grijp je alvast naar een zak chips of een reep chocola om de ergste honger te stillen.

Vicieuze cirkel

Je weet ook wel dat het niet goed is, maar zodra je je rot voelt, grijp je naar hypercalorisch eten dat rijk is aan suiker en vet (en zoals de naam al zegt, veel calorieën bevat). Dat noemen we ook wel emotie-eten. Het biedt troost, al is het maar tijdelijk. Na de eetbui verandert de troost in een schuldgevoel. Je voelt je rot, zit in je emotie en…. grijpt opnieuw naar ongezond voedsel. Er ontstaat een vicieuze cirkel van negatieve emoties, die voor je gevoel alleen gedempt kunnen worden met eten. Bovendien heb je het voor je gevoel nu toch al ‘verpest’. Dan kun je net zo goed alles maar eten wat los en vast zit. Maar vergelijk het eens met je auto, bijvoorbeeld. Als je per ongeluk een klein krasje hebt gemaakt op je auto, dan besluit je toch ook niet om de rest van de auto ook maar te bekrassen? Of kijk naar je portemonnee. Als je eenmaal een dure tas hebt gekocht, dan ga je toch ook niet de rest van je geld verbrassen omdat je spaardoel toch al is verpest? Deze ‘alles-of-niets’-mindset ontstaat bij emotie-eten wél.

Andere kenmerken van emotie-eten zijn:

  • Je komt maar niet op je ideale gewicht;
  • Je kunt niet stoppen met snoepen;
  • Je eet als je moe bent, boos, onzeker, onrustig of heel blij voelt;
  • Je start met diëten, maar zonder blijvend resultaat.

Ontdek de trigger

Emotie-eten kan je flink dwarszitten. Er lijkt geen einde te komen aan de vicieuze cirkel. Maar je kunt er iets tegen doen. Dat is moeilijk en kan zelfs heel erg confronterend zijn. Stap één is namelijk het ontdekken van de trigger. Jouw eetbuien komen voort uit een bepaalde emotie en het is van belang te weten welke situatie hiertoe leidt. Een situatie waar je misschien liever niet aan denkt, of waar je in de eerste instantie niet bewust van bent. Maar juist die bewustwording is heel belangrijk. Het vormt de basis voor de verdere stappen die je zult nemen.

Praktische tips bij emotie-eten

Een praktische tip waar je vervolgens mee aan de slag kunt gaan, is zoveel mogelijk hypercalorisch, vet en suikerrijk voedsel uit je huis halen. Eigenlijk begin je met een schone lei. Impulsief grijpen naar ongezond eten is een stuk lastiger wanneer het er niet is. Vul je lades daarentegen met gezondere tussendoortjes, zoals noten (maar let op de hoeveelheid), snoeptomaatjes of een stuk fruit. Uiteraard is het echt niet erg als je eens in de zoveel tijd chocolade of chips neemt. Maar door het niet standaard in huis te hebben, is je emotie je niet altijd de baas. Een andere praktische tip is om afleiding te zoeken wanneer je de drang voelt om ongezond te bingen. Denk bijvoorbeeld aan lezen, een serie kijken of gamen, huishoudelijke klusjes of een vriend of vriendin bellen. Hiermee stel je eigenlijk je behoefte om te snacken uit. En je weet wat ze zeggen: van uitstel komt afstel.

Structuur en nieuwe uitlaatklep

Emotie-eten te boven komen is moeilijk. Want het verlangen om naar een ongezonde snack te grijpen (en nog één, en nog één…) gaat er komen. Dat is normaal. Het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Vervolgens is het zaak om veranderingen te maken in je eetgewoontes. Dat is natuurlijk niet zomaar gedaan. Wij kunnen je helpen. We gaan opzoek naar een nieuw gezond eetpatroon dat bij jou past. Geen strenge diëten, maar wel een plan van aanpak. Nieuwe eetgewoontes die je voor een lange tijd kunt (vol)houden. Daarnaast kunnen we als stapje extra ook nog een uitlaatklep bieden voor je emoties: lekker in beweging! Met deze combinatie maken we definitief een einde aan emotie-eten.

Meer lezen over eetpatronen? Bekijk deze artikelen:

Gratis proeftraining?