Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Wilskracht trainen, je kan het!

Je hebt twee soorten wilskracht: de kracht om te doen en de kracht om dingen te laten. Wist je dat je die wilskracht ook kunt trainen? Dit doe je, door bewust uit je comfortzone te stappen. Wil je weten hoe je dat moet doen? Lees dan deze blog.

Je wilskracht wordt regelmatig getest

Een tijdje geleden deed ik mee aan de Wim Hof (the iceman) Methode Workshop. Dat is een  workshop, waarin je door middel van ademhaling leert om 2 minuten lang in een (echt mega koud) ijsbad te zitten. Dit kostte flink wat wilskracht, moet ik zeggen. Het is dan ook een extreem voorbeeld, weet ik. Vergis je niet: jouw wilskracht wordt ook iedere dag op de proef gesteld.

Ga je naar de sportschool fietsen, zelfs als het net begint met regenen? En wat doe je als die lieve collega weer eens met een bak winegums rondgaat? Je maakt iedere dag keuzes en die keuzes testen je wilskracht. Lekker in bed kruipen op een regenachtige avond voelt heerlijk, maar helpt je niet om fitter te worden. Winegums zijn lekker en heel verleidelijk als je eigenlijk gezonder wilt eten.

Doen- en laatkracht

Ieder verandertraject begint met wilskracht. Je kunt wilskracht verdelen in twee soorten: doenkracht en laatkracht. Doenkracht gebruik je voor activiteiten die je eigenlijk wilt uitstellen, koken, bijvoorbeeld, of gaan sporten en het huis opruimen. Laatkracht zet je in om een verleiding te weerstaan, bijvoorbeeld die lekkere chocolade in het snoepvak van de supermarkt.

Wilskracht trainen? Ja dat kan

Geef je wel eens toe aan je impulsen? Natuurlijk doe je dat. Dat is ook helemaal niet erg. Geloof me, je bent geen machine en je bent geen slappeling ;). Wat je ook wilt veranderen aan je lichaam, het start met wilskracht. Je wilskracht gaat er voor zorgen dat je meer invloed heb op je gedrag. Het goede nieuws: wilskracht kan je trainen en vergroten.

Hoe train je wilskracht?

Wilskracht trainen werkt net als een spier. Je creëert een lichte vorm van overload, waardoor je spier- of wilskracht groeit en in omvang toeneemt. Je traint wilskracht door iets te doen wat niet comfortabel voelt. Probeer eens je tanden te poetsen met je niet-dominante hand, of spring onder een koude douche. Ook met sporten train je wilskracht.

Ademhalingsoefening om doenkracht te trainen

Adem 6 seconden in en 3 seconden uit. Sneller uitademen dan je inademt zorgt ervoor dat je je sympathische zenuwstelsel activeert. Dit is het systeem dat je aanzet tot actie.
Gaat dit goed dan kan je na het inademen je ademhaling 6 seconden vasthouden en dan loslaten (maak een diepe zucht). Herhaal dit 6 tot 10 keer en je bent klaar voor actie!

Ademhalingsoefening om laatkracht te trainen

Adem 3 sec in en 6 sec uit. Gaat dit goed, adem dan 4 sec in en 8 sec uit. Langer uitademen dan je inademt zorgt voor het activeren van je parasympatische zenuwstelsel. Dit systeem zorgt voor het verlagen van je hartslag en maakt het makkelijker om iets niet te doen wat je wel graag zou willen. Het weerstaan van die borrelnootjes op dat bedrijfsuitje is nu een fluitje van een cent!

Overtrain je wilskracht niet!

Er is nog een overeenkomst tussen spieren en je wilskracht: je kunt ze teveel trainen. Als je je wilskracht uitput, heb je geen voordeel meer van je training. Met een vermoeide wilskracht zul je in het dagelijks leven juist sneller toegeven aan verleidingen. Spring dus niet gelijk in een ijsbad, bouw je training rustig op en ga voor resultaat op de lange termijn.

Wil je meer oefeningen die je wilskracht trainen?

Wil jij leren volhouden, zodat je niet terugvalt in oude gewoontes? Ik ben hier als je me nodig hebt! Laat je vragen achter in een reactie op dit artikel, of neemt contact met me op via het contactformulier. Bellen of appen mag ook: 06-155 454 96.

Ohja, tips en tricks zijn altijd welkom. Heb jij nog dingen verzonnen die echt een boost waren voor je wilskracht? Deel ze!

Samen werken aan je wilskracht?

We helpen je graag. Ervaar het zelf en maak een afspraak voor een gratis intake bij Verpoorten Vitality.

Gratis proeftraining?