Ga je met je lichaam aan de slag, dan wordt gezonde voeding belangrijk. Als je daar iets mee doet kom je vanzelf speciale sportvoeding tegen. Welke dingen moet je kopen? Welke laat je staan? Dat hangt af van jouw beweegpatroon.
Wat voor sportvoeding is er?
Er zijn veel verschillende soorten sportvoeding. Shakes die helpen bij je herstel, bars voor betere prestaties, poeders die je spieren laten groeien, noem maar op. Voordat je door de bomen het bos niet meer ziet, de belangrijkste categorieën:
- Voeding voor extra koolhydraten;
- Voeding voor extra eiwitten;
- Voeding met gezonde vetstoffen;
- Vitaminesupplementen;
- Prestatiebevorderende supplementen.
Starten met de basis
Voordat je speciale sportvoeding of supplementen gaat proberen, moet je ‘gewone’ eten ook aansluiten bij je beweegpatroon. Een mens heeft bepaalde voedingsstoffen nodig. Doe je veel aan sport, dan heb je meer eiwitten of koolhydraten nodig, afhankelijk van de manier waarop je beweegt. Ik zeg expres niet de manier waarop je sport. Je baseert je voeding op al je beweging, dus ook op het soort werk wat je doet, bijvoorbeeld.
Jaja, Bas, die normale voeding heb ik al goed geregeld
Lekker! Goed bezig. Dan kan je eens gaan nadenken over supplementen en speciaal sportvoer. Hieronder vind je per soort voeding het beweegpatroon dat erbij past:
Voeding met extra koolhydraten
Voorbeelden: energybars, sportdrankjes, sport jelly’s
Geschikt voor of tijdens het sporten, voor duursporters die langere tijd intensief sporten. Ook geschikt om na het sporten weer koolhydraten aan te vullen.
Voeding met extra eiwitten
Voorbeelden: proteïnebars, speciale sportontbijten, weipoeder, sjoapoeder
Neem deze kort na het sporten of voordat je gaat sporten. Je lichaam gebruikt eiwitten voor de spieropbouw en spierherstel.
Voeding met gezonde vetstoffen
Voorbeelden: notenrepen, vetcapsules, visolie.
Vetten? Jazeker. Deze helpen bij het transport van stoffen door je lichaam. Repen met noten kan je beter niet eten net voor of tijdens het sporten, want die liggen zwaar op de maag. Capsules en tabletten neem je bij een maaltijd. Dan worden ze beter opgenomen (en heb je ook iets om die smaak weg te spoelen).
Supplementen
Voorbeelden: vitamine-c tabletjes, vitamine-d capsules, ijzerpillen, magnesiumpoeder
Voor al deze supplementen heb je een aanbevolen hoeveelheid per dag. Als het je niet lukt om deze stoffen uit je normale eten te halen, kan je supplementen slikken. Deze supplementen bevorderen je sportprestaties waarschijnlijk niet, maar kunnen wel een vangnet zijn als het even niet lukt om gevarieerd te eten.
Prestatiebevorderende supplementen
Voorbeelden: creatine, beta-alanine en cafeïne
Er zijn veel supplementen die je prestatie bevorderen, maar ik houd het hier even op 3 legale voorbeelden. Op creatine kom ik later terug. Cafeïne is de stof in koffie die veel mensen dagelijks gebruiken om alerter te zijn en beter te presteren. Dit kan je dus ook voor sport gebruiken. Beta-alanine is een aminozuur dat vooral door krachtsporters gebruikt wordt. Het vertraagt de melkzuurproductie. Daardoor verzuur je minder snel.
Supplementen die ik gebruik
Zelf ben ik een fanatieke krachtsporter. Ik meet wat ik eet en in de afgelopen jaren heb ik veel soorten voeding en sportvoeding geprobeerd. Er zijn 3 sportsupplementen waar ik echt gebruik van maak en waar ik de voordelen van ervaar.
1: Eiwitshakes (voor extra eiwitten)
Om goed te herstellen na mijn krachttraining voor volleybal, neem ik regelmatig een eiwitshake. Die shake maak ik met weipoeder of anders een poeder op basis van soja. Het poeder gaat in een shake-beker met water of melk. Dan schudden en opdrinken. De eiwitten in de shake neem je in 1,5 uur in je lichaam. Shakes zijn meestal makkelijker weg te krijgen dan een hele bak kwark, direct na de training.
2: Creatine (prestatiebevorderend)
Creatine is een lichaamseigen stof die helpt bij het maken van energie voor je spieren. Hoe werkt dat? kort door de bocht: de energie voor je spieren wordt geleverd door een voorraad adenosinetrifosfaat (ADP). Die voorraad zit in je cellen. Om de voorraad ADP om te zetten in bruikbare energie (ATP) heb je creatine nodig. Hoe meer creatine je in je lichaam hebt, hoe meer energie je kunt vrijmaken. *
Creatine kan je in poedervorm kopen. Ik mix het zelf door mijn kwark, of ik voeg het toe aan mijn eiwitshake.
*Met de chemische verbindingen wil ik je hier niet lastig vallen, maar als je meer wilt weten over creatine kan je dit artikel lezen: Creatine 101, door Bell coaching.
3: Sportgels
Tijdens lange dagen beachvolleybal, moet je blijven eten. Maar bewegen met een volle maag is dan weer niet ideaal. Sportgels zijn ideaal om snelle suikers binnen te krijgen en een hongerklop te voorkomen, zonder een zwaar gevoel. Je ziet ze ook vaak in het wielrennen. Deze makkelijke snacks zijn erg geschikt voor sporters die in het heetst van de strijd nog wel eens vergeten te eten.
Dus, werkt mijn sportvoeding voor jou?
Misschien wel, misschien niet. Dat hangt helemaal af van hoe jij beweegt. Het is ook een kwestie van experimenteren. Dus neem de tijd om te kijken wat voor jou werkt.
Meer weten over sportvoeding?
Ik help je graag met het kiezen van de voeding die jij nodig hebt. Laat je vragen achter in een reactie op dit artikel, of neemt contact met me op via het contactformulier. Bellen of appen mag ook: 06-155 454 96.
Ohja, tips en tricks zijn altijd welkom. Heb jij nog sportvoeding gevonden die echt niet te vreten was? Of juist iets dat heel goed werkte? Deel het hieronder in een reactie.
Wil jij advies over de juiste voeding bij jouw sport?
Maak een afspraak voor een gratis intake bij Verpoorten Vitality.