Goed, dat inkakkertje na de lunch zijn we allemaal bekend mee. En ja, ’s ochtends heb jij ook even een uurtje (of twee, of drie…) nodig om op gang te komen. Als je thuiskomt is de koek eigenlijk wel echt op, heb je helemaal geen zin om te koken, en duik je het liefst om 20.00 uur je bed in. Oftewel: je bent moe. De hele dag. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Waarom ben je altijd zo moe, en wat kun je eraan doen?
Wanneer is het een probleem?
Dat je een keer moe bent na een kort nachtje of een wild weekend, dat is niet vreemd. Maar wanneer je na een goede nachtrust nog steeds met je ogen op half elf aan je dag begint, dan gaat er iets mis. Als gevolg ben je klungelig, afwezig, en krijg je minder gedaan dan je zou willen, of minder dan je weet dat je kunt. Je moet jezelf overal toe zetten en niks gaat vanzelf. Misschien leidt je sociale leven eronder, omdat je totáál geen sociale batterij of zin hebt om anderen te zien. Alles dat buiten je dagelijkse ritme valt kost je extra veel moeite.
Waarom ben ik moe?
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan:
- Slaap. Je slaapt onvoldoende of hebt een slechte slaapkwaliteit.
- Inspanning. Je beweegt te weinig, of juist te veel zonder te rusten, waardoor je je uitgeput voelt.
- Stress. Je ervaart veel stress, wat zowel mentaal als fysiek zijn tol eist van je lichaam.
- Routine. Een verandering in je routine, zoals je slaap- of werkschema, kan de interne klok van je lichaam verstoren.
Niet langer moe
Goede voeding geeft je lichaam de brandstoffen die het nodig heeft en regelmatige maaltijden helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Schommelingen hierin kunnen leiden tot energiepieken en -dalen. Koolhydraten zoals volkoren, granen, groenten en fruit zorgen voor een gestage energievoorziening. Ze voorkomen snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel die worden veroorzaakt door eenvoudige suikers. Eiwitten zijn daarnaast essentieel voor het herstel en de opbouw van weefsels. Ze helpen ook bij de productie van enzymen en hormonen die betrokken zijn bij energiemetabolisme. Het consumeren van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je alle essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt. Tekorten aan bijvoorbeeld ijzer of de nodige vitamines kunnen namelijk leiden tot vermoeidheid.
Het belang van bewegen
Naast voeding is voldoende beweging ook erg belangrijk voor het stabiel houden van je energieniveaus. Regelmatige lichaamsbeweging kan namelijk helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Daarnaast helpt het met het verminderen van stress, omdat je tijdens het bewegen endorfine aanmaakt. Ook helpt het spierkracht opbouwen en je uithoudingsvermogen verbeteren, waardoor dagelijkse activiteiten minder vermoeiend worden.
Moe? Niet nodig!
Bij Verpoorten Vitality staat jouw gezondheid voorop. We vinden het belangrijk dat je lekker in je vel zit en energiek de dag doorkomt. Daar helpen we je dan ook graag bij. Bijvoorbeeld door middel van voedingsadvies of training. Alleen, samen of in groepsverband. Zo ga jij binnenkort vol energie je dag tegemoet!