Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Trainen met een blessure: 5 tips

Doe je aan krachttraining, of een andere sport? Dan kan het gebeuren dat je een blessure oploopt. Dit kan plotseling gebeuren of geleidelijk aan ontstaan. Met pijn doortrainen is geen optie. Je zult je training moeten aanpassen. Hoe? Dat lees je in deze blog!

Trainen met een blessure: 5 tips

  1. Vermijd de oefening(en) die de pijn opwekken/verergeren en oncomfortabel aanvoelen.
    Zoek een variant waarbij je dezelfde spieren traint.
  2. Warm de regio extra goed op die pijnlijk/gevoelig is (het blessuregebied).
  3. Verlaag de intensiteit waarmee je de oefeningen uitvoert voor die bepaalde spiergroep. Denk aan 15-30 herhalingen per set en blijf in de bewegingsuitslag waarbij je geen pijn ervaart.
  4. Wanneer je gewrichten wat gevoelig zijn of pijnlijk (dus eventueel een blessure of een blessure in spé), kan KAATSU uitkomst bieden. Hiermee kun je met lage intensiteit, nog steeds een effectieve spierstimulus geven. Hiervoor zullen je gewrichten je dankbaar zijn!
  5. Gebruik altijd je verstand. Als de pijn toch blijft aanhouden voor meerdere dagen, zonder verbetering of zelfs met verergering, maak dan een afspraak bij een kundige fysiotherapeut.

Trainen met lage belasting: KAATSU

Toen je de trainingstips doornam, vroeg je je vast af: wat is KAATSU?  Het is een Japanse techniek om je spiermassa te vergroten zonder zware gewichten. Dat ga ik hieronder even kort toelichten!

Hiervoor gaan we helemaal terug naar het jaar 1966, toen is deze techniek bedacht door de Japanse sportwetenschapper Dr. Yoshiaki Sato. Het was bedoeld als een techniek om spiermassa te vergroten, zonder zware gewichten te gebruiken. Inmiddels is er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan en blijkt het ook extreem goed te werken bij de revalidatie van een blessure.

Elastische band voor snellere verzuring

KAATSU houdt in dat je een gewricht/ledemaat afbindt met een elastische band. Je kan het vergelijken met wanneer je je bloeddruk meet en dan een cuff om je arm hebt, die opgepompt wordt. Door de afknelling van de bloedsomloop (wat er gebeurt bij het afbinden), wordt de afvoer van bloed uit de spieren door de aderen belemmerd. Als gevolg hiervan ontstaat er een ophoping van zuurstofarm bloed en afvalstoffen in het bloed, zoals lactaat.

De ophoping van zuurstofarm bloed, ervaar je als ‘de pomp’ en de ophoping van de afvalstoffen zoals lactaat, ervaar je als een erge verzuring (het branderige gevoel tijdens de oefening). Als compensatiemechanisme voor deze sensaties wordt de activatie van spiervezels groter, met name de fast twitch spiervezels.

Om dit tijdens een krachtoefening te doen klinkt misschien wat luguber en eng, maar het is veilig en absoluut de moeite waard! Zoals aangegeven bij punt 4 kan je hier lichtere gewichten gebruiken dan zonder afknelling, terwijl je nog steeds voldoende stimulatie geeft voor spiergroei. Doordat er met erg lichte gewichten gewerkt worden, bespaart dit belasting op de gewrichten.

Train niet door met pijn!

Luister naar je lichaam! Wees verstandig en train bij een blessure niet door de pijn heen. Bij aanblijvende pijnklachten, ga je langs bij een vakbekwame fysiotherapeut, zoals onze Chantal! En misschien heb je wel baat bij trainingsmethodes met hulpmiddelen, zoals KAATSU. Heb jij nog een ultieme tip om blessures te voorkomen? Laat die dan zeker achter in een reactie op dit artikel.

Wil je af van die terugkerende pijnklachten?

We helpen je graag! Maak een afspraak voor een gratis intake en proeftraining bij Verpoorten Vitality.

Gratis proeftraining?