Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Onbewust ongezonde gewoontes

Een groot deel van je gedrag bestaat uit gewoontes: handelingen die je onbewust en op regelmatige basis uitvoert. Ook op het gebied van gezondheid heb je waarschijnlijk gewoontes. Je koopt altijd volkorenbrood in plaats van wit brood en stopt iedere ochtend een appel in je tas. Maar niet alle gewoontes zijn gezond. In dit blog zetten we een aantal veelvoorkomende ongezonde gewoontes voor je op een rij.

Je slaapt te weinig

Iedereen weet dat voldoende slaap belangrijk is. De richtlijn voor volwassenen is 7-9 uur per dag, al verschilt dit per persoon. En toch slapen veel mensen te weinig. Je weet hoe het gaat: voordat je je bed induikt nog even één aflevering kijken van die spannende serie, en ineens ben je een paar uur verder. Of ’s avonds na het eten nog even een kop koffie (of twee), waarna je de rest van de avond met een cafeïne-kick naar het plafond staart.

Al na één slechte nacht zijn de gevolgen merkbaar. Je bent hongerig, kunt je niet concentreren en hebt een grotere kans om ziek te worden. Langdurig slaaptekort heeft nog grotere gevolgen. Studies hebben aangetoond dat mensen die structureel te weinig slapen een grotere kans hebben op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Voedsel levert belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam. Proteïne en calcium uit je bakje yoghurt ’s ochtends, vezels en koolhydraten uit je sandwich tijdens de lunch, vitamines en mineralen uit groente en fruit: het zijn allemaal bouwstenen die je nodig hebt om te functioneren. Wanneer je te weinig van deze bouwstenen binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je een crashdieet volgt of standaard te kleine porties eet, heb je minder energie. Je verliest vet, maar ook spiermassa. Bovendien word je moe en kun je onder andere concentratieproblemen krijgen. Krijg je structureel te weinig voedingsstoffen binnen? Dit verhoogt het risico op cardiovasculaire aandoeningen en een verzwakt immuunsysteem. Gezond en gevarieerd eten draait erom dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Je eet onbewust

Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt, is het heerlijk om met je warme bordje avondeten op de bank te ploffen met een goede serie. Of om, als je werkdag nog niet voorbij is, even snel nog je mails te checken. Maar als je bent afgeleid, heb je minder snel door dat je verzadigd bent. Je pikt de signalen van je lichaam naar je hersenen minder goed op. Hierdoor is de kans groot dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Daarom is het beter om mindful te eten. Dat klinkt zweveriger dan het is. Het komt er simpelweg op neer dat je je niet laat afleiden tijdens je maaltijd.

Opdracht

Het ‘gevaar’ van ongezonde gewoontes is dat het iets van je onderbewustzijn is. Ga eens bij jezelf na: herken jij jezelf in bovenstaande gewoontes? En kun je misschien andere gewoontes bij jezelf ontdekken, zowel gezond als ongezond? Het veranderen van gewoontes is moeilijk en er gaat veel tijd overheen. Bij Verpoorten Vitality kunnen we je hierin ondersteunen. Neem gerust eens contact op!

Deze blog werd gemaakt in samenwerking met ForYou Media.

Gratis proeftraining?