Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Is snoozen slecht voor je?

Snoozen, je kent het wel. Je wekker gaat, maar je ligt net zo lekker. Op die knop slaan is dan opeens erg verleidelijk. Maar moet je dat wel doen? Of is snoozen slecht voor je?

Snoozen is slecht voor je nachtrust

Volgens W. Christopger Winter, directeur van Charlottesville Neurology and Sleep Medicine kan het regelmatig uitstellen van het moment van opstaan jouw slaapkwaliteit verslechteren. Wanneer jij bijvoorbeeld iedere ochtend je wekker om 06:30 hebt staan, maar blijft snoozen tot 07:00 stel je regelmatig 3 keer het moment van wakker worden uit. Hierdoor beëindig je jouw nachtrust met 3 verstoorde kleine slaapsessies.

Waarom is dit nou zo erg? Wanneer jij op de snooze-knop drukt zorg je ervoor dat je half uit je diepe slaap komt. Je lichaam wil het liefst terug naar het moment van ultieme rust. Als je dus vervolgens weer gaat snoozen, val je steeds dieper in slaap terwijl jij eigenlijk moet opstaan.

En slecht voor je geheugen!

Niet alleen heeft het snoozen een negatief effect op jouw slaapkwaliteit, maar ook op het geheugen. Uit een onderzoek van Brigham and Womens Hospital uit 2012, blijkt dat het herhaaldelijk terug vallen in een korte en diepe slaap een negatief effect heeft op je geheugen. Daarnaast maak het snoozen het ook steeds moeilijker om daadwerkelijk op te staan.

Zo stop je met snoozen

Ben jij een echte fulltime snoozer? Start dan met om de dag stoppen met snoozen. Breid dit steeds verder uit. Je zal merken dat je een stuk frisser wakker wordt wanneer je direct op staat na het afgaan van de wekker.

Snoozen & vitaliteit

Iedere keer dat je blijft liggen, geef je toe aan lekker lui zijn. Daar is voor een keertje niets mis mee, maar het kan een gewoonte worden. En die gewoonte (niet in actie komen) heeft invloed op je andere gewoontes. Het is een kwestie van wilskracht en ingesleten patronen. Blijf je iedere dag lekker liggen? Dan besluit je misschien ook wel om niet te gaan sporten, niet te eten of niet op tijd naar bed te gaan. Aan de andere kant kan snoozen ook een teken zijn dat je niet lekker in je vel zit. Accepteer het dus niet van jezelf. Maak er werk van!

Wil je leren hoe je van die snooze-knop afblijft?

Wij hebben tips voor je! Maak een afspraak voor een gratis intake bij Verpoorten Vitality.

Gratis proeftraining?