Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Honger bij het afvallen wat kun je er tegen doen? 6 tips bij ongezonde trek

Wanneer je bezig bent met afvallen, zal je vroeg of laat merken dat je vaker een hongergevoel of gevoel van trek krijgt. Gezien je lichaam minder energie binnenkrijgt dan dat het nodig heeft, is het redelijk normaal dat je dit vroeg of laat zal ervaren. Echter kun je er wel wat tegen doen, om honger tijdens het afvallen te verminderen in ernst én frequentie. Hier zijn 6 tips om het hongergevoel te beperken!

Tip 1. Zorg voor een niet té groot kcal-tekort

Als je al vanaf dag 1 ervaart dat je veel honger bij het afvallen hebt, dan eet je waarschijnlijk té weinig. Een kcal-tekort van 20% is al een prima start!

Tip 2. Gebruik kleinere borden en glazen

Wanneer je een beetje opschept op een dinerbord of je glas halfvol vult, lijkt dit een kleine, karige portie. Schep je diezelfde hoeveelheid op een kleiner bord op en schenk je de drank in een kleiner glas in, dan ervaar je dit als een volwaardige hoeveelheid. Hierdoor heb je na het leeg eten van je bord ook echt genoeg (dit noemen we psychofysica).

Ga echter niet overdrijven. Melk uit een shotglaasje en biefstuk van een theeschoteltje werkt natuurlijk niet. Gebruik in plaats daarvan een ontbijtbordje bij het avondeten en een kleiner glas.

Tip 3. Eet meer groente en fruit

Vooral groenten (maar ook fruit!) bevatten erg weinig kcal voor de hoeveelheid volume die ze bevatten.

Volume wil zeggen het gewicht van een product. Hoe minder kcal een product per 100 gram bevat, hoe geschikter dit is als je vet wil verliezen. Het hogere volume zorgt ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt en minder snel honger/trek krijgt.

Tip 4. Soep

Vind je het lastig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente te komen? Maar er dan een soepje van!
Het is makkelijk om (ook van tevoren) te bereiden, goedkoop en vullend. Een extra voordeel is dat je kan afwisselen in de smaak van de soep door combinaties te gebruiken van verschillende groenten. Een enkele soort kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld door een courgette- of broccolisoep te maken.

Tip van de chef: gebruik verse kruiden voor nog meer variatie in smaak!

Tip 5. Eet eiwitrijke maaltijden

Eiwitten hebben tot op een zekere hoogte een vullend effect. Wanneer je bijvoorbeeld een bak magere kwark eet of 3 gekookte eieren neemt, zit je er al gauw een tijdje goed vol van.

Tip 6. Voeg volume toe zonder extra kcal

Denk bijvoorbeeld aan (bijna) kcal-loze dranken zoals cola zero/light, thee, koffie. Wij zijn fan van de caloriearme frisdrank zonder cafeïne van Bolero. Een zoetstof gebruiken voor het maken van kcal-arm ijs en chocolademelk kan natuurlijk ook, jammie!

En, werkt het?

Pas jij al een aantal van deze tips toe? Zo niet: geef ze een kans en laat ze je helpen bij het afvallen! Als je steeds honger houdt bij het afvallen, probeer je misschien te snel teveel gewicht te verliezen.

Wil je hulp bij het samenstellen van een dieet waarbij je niet steeds hongerig bent?

Neem dan contact met ons op voor een gratis intake.

Gratis proeftraining?