Je bent verdrietig, hebt een stressvolle dag achter de rug, of voelt je ontzettend gefrustreerd. Wat het ook is, een lekkere zak chips en een vette pizza zullen jou troosten! Toch? Eetbuien zijn voor veel mensen een logisch gevolg wanneer ze bijvoorbeeld hoog in hun emotie zitten. In een korte periode eet je snel veel dingen tegelijk, of door elkaar, en raak je daarbij de controle kwijt over wat je eet, hoe snel en hoeveel.
Na het eten
Naderhand, of tijdens het proces van eten, voel je je vaak slecht of ‘vies’ omdat je de controle hebt verloren. Wanneer je het gevoel hebt deze eetbuien te moeten compenseren door te braken of niet te eten, wordt dit vaak geassocieerd met een eetstoornis en kun je het beste een huisarts bezoeken. Echter, als jij voedsel gebruikt als een copingmechanisme, kan een goed opgeleide personal trainer je hierbij ondersteunen.
Eten, stress en slaap
Je eet vaak wanneer je stress hebt. Langdurige stress ontstaat vaak door slaaptekort. Om eetbuien te voorkomen is dus onder andere voldoende slaap erg belangrijk. Omdat je moe bent, heb je ook minder zin om te bewegen, waardoor gewichtstoename om de hoek komt kijken. Bovendien zorgt slaaptekort ervoor dat je je emoties minder goed kunt reguleren, waardoor je ook sneller gaat emotie-eten. Wil je aan een gezond voedingspatroon werken, dan is je slaap hierbij een mega belangrijke factor.
Controle
Het eten kan ook een manier zijn van controle houden, om om te gaan met iets waar je geen ander coping mechanisme voor hebt, of als je baalt van iets dat niet wil lukken. Hier wat tips voor je eetbuien:
- Blijf even zitten of staan. Een eetbui is een drang en die ebt vanzelf weer weg. In plaats daarvan kun je ook water drinken, dit lest je hongergevoel ook vaak al enigszins. Cola Zero of een andere calorieloze frisdrank is ook een goede optie. Wat boeiender dan water, en het koolzuur geeft een vullend gevoel.
- Houd een eetdagboek bij. Hierin schrijf je op wat je eet en drinkt, en hoe je je voor en na de maaltijd voelt. Bovendien kun je opschrijven wat de aanleiding was voor het eten. Had je echt honger, verveelde je je of was je met andere mensen? Na een paar weken kun je evalueren wat je opvalt.
- Doe boodschappen op een moment dat je geen honger hebt. Krijg je dan een eetbui, dan zul je hiervoor in de benen moeten en, eenmaal aangekomen bij de winkel, zul je zien dat die impuls om te eten waarschijnlijk alweer verdwenen is.
- Leid je brein af. Een eetbui zit in je hoofd. Voel je een eetbui opkomen, geef je hersenen dan iets anders om op te focussen: een wandeling, een (telefoon)gesprek of het lezen van een tijdschrift.
Verbeteren
Het overwinnen van je eetbuien betekent het doorbreken van patronen. Zo kijkt de personal trainer van Verpoorten Vitality niet alleen naar welk voedsel je grijpt in je bui van honger, maar ook waarom je dit doet en hoe je deze gewoonte af kunt leren. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem hier contact op voor meer informatie.