Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-gezond aankomen-doe-je-zo

Gezond aankomen doe je zo!

Het internet staat bomvol tips over hoe je kunt afvallen, met adviezen variërend van dubieus tot simpelweg gevaarlijk voor je gezondheid. Maar er is maar weinig te vinden over hoe je op een verantwoorde manier wat kilo’s kunt aankomen. In dit blog vertellen we je er meer over!

Waarom aankomen?

Er zijn verschillende redenen waarom je moet of wilt aankomen. Misschien ben je veel afgevallen na een ongeval of ziekte, of door langdurig medicijngebruik. Misschien sport je intensief en wil je meer spiermassa opbouwen, of minder gevoelig worden voor blessures. Mogelijk heb je al lange tijd ondergewicht en wil je dit aanpakken. Gezond aankomen draait om een gebalanceerde eetstijl met veel voedingsstoffen, niet alleen om het consumeren van zoveel mogelijk calorieën.

Vermijden

Als je je voedingspatroon wilt optimaliseren, zijn er twee substanties die je het beste kunt vermijden, namelijk alcohol en transvetten. Transvetten vind je in dierlijke vetten, vlees, koek en gebak en andere (vette) snacks. Ze verhogen je cholesterol en zijn over het algemeen erg slecht voor de gezondheid. Verder is veel voedsel prima, mits je je gezondheidsdoelen blijft halen. Dat betekent 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag, 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht en voldoende vitaminen en mineralen. Als je dat bereikt hebt, kun je verder gaan met het verhogen van je calorie-inname.

Snelle calorieën

Verder is het belangrijk om te letten op de viscositeit, dus de vastheid van je eten. Hoe dikker en harder het voedsel is, hoe hoger de viscositeit en hoe dunner of vloeibaarder het is, hoe lager de viscositeit. Water en frisdrank hebben een lage viscositeit en zijn gemakkelijk naar binnen te werken, terwijl producten die je moet kauwen een hoge viscositeit hebben. Het is dan moeilijker om snel voldoende calorieën binnen te krijgen. Vloeibaar voedsel kan het makkelijker maken om snel calorieën tot je te nemen.

Variëren

Het is belangrijk om niet vast te blijven zitten in dezelfde maaltijden of voedselgroepen om aan te komen. Pindakaas is een goede manier om snel veel binnen te krijgen, maar daar raak je ook snel op uitgekeken. ‘Vergelijk het een beetje met een all-you-can-eat restaurant’, vertelt Bas van Verpoorten Vitality. ‘Als je daar alleen maar kippenboutjes kunt krijgen, eet je daar vast veel van, maar daar ben je wel een keertje klaar mee. De kracht van zo’n restaurant zit juist in de variatie: kippenboutjes, pizza, een scholletje, sushi, met als afsluiting een toetje. Zo werkt het ook met je voeding: de variatie houdt het leuk en effectief.’

Makkelijke switches

Er zijn wat simpele aanpassingen in je dieet die je met weinig moeite door kunt voeren. We geven je wat concrete tips:

  • Eet voedzame voedingsmiddelen die hoog zijn in calorieën, zoals noten en avocado.
  • Voeg saus toe aan je maaltijden.
  • Als het gaat om zuivelproducten, gebruik de volle variant, in plaats van de magere. Dat geldt bijvoorbeeld voor yoghurt, melk en vla.
  • Drink frisdrank mét suiker, in plaats van de ‘light’-variant. Met suiker is in principe niets mis, en het is een prima manier om je calorieën te verhogen.
  • Eet eens per week vis, en dan bij voorkeur vette vis.
  • Eet regelmatig en verdeel je maaltijden over de dag, om te zorgen dat je constant een goede hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Aankomen met Verpoorten Vitality

Wil je graag een gezond gewicht bereiken? We helpen je er graag mee. Met ons voedingsadvies richten we ons op het bereiken van jouw droomgewicht. Neem contact op voor een kennismaking!

Gratis proeftraining?