Wij mensen zijn gewoontedieren. Van je dagelijkse kopje koffie in de ochtend tot het poetsen van je tanden voor het slapengaan, en zelfs je stopwoordjes – zonder er bewust van te zijn, bestaat je dag uit talloze gewoontes. Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van deze gewoontes. Soms is het namelijk beter om een bepaalde gewoonte te doorbreken of juist aan te leren. Maar hoe doe je dat? En waar komen gewoontes eigenlijk vandaan?
De macht der gewoonte
Gewoontes slijten er vaak ongemerkt in. Het is gedrag of een gedachte die steeds weer terugkomt. Door regelmaat en herhaling wordt het een gewoonte en simpelweg onderdeel van je gedrag. Je bent ongetwijfeld bekend met de uitspraak ‘macht der gewoonte’. Iets gebeurt onopgemerkt, zonder dat het energie of denkkracht van je vergt.
Andere kant van de medaille
Aan de ene kant is dit natuurlijk geweldig. Stel je voor dat je elke dag bewust zou moeten nadenken over elke handeling die je doet, zelfs hoe je moet fietsen of een kopje thee moet zetten. Automatisch handelen zorgt ervoor dat je brein meer ruimte krijgt om andere informatie te verwerken. Maar aan de andere kant maakt de onopvallendheid van gewoontes het ook moeilijker om ze te veranderen.
Patronen doorbreken
Misschien wil je bepaalde patronen graag doorbreken, maar je brein lijkt er weerstand tegen te bieden, ook al weet je dat het beter is voor je lichaam. Het rode wijntje lijkt naar je te roepen in de kast na een lange werkdag, of je grijpt automatisch naar een sigaret zodra je nicotinebalkje leeg is. Te weinig bewegen, ongezond eten, roken of slechte slaappatronen zijn slechte gewoontes. Zijn ze moeilijk te doorbreken? Ja. Is het onmogelijk? Natuurlijk niet! Net zoals je gewoontes kunt aanleren, kun je ze ook afleren. Het vergt alleen de juiste begeleiding en motivatie.
Stappen nemen
Voordat je verder gaat, zijn er een paar stappen die je thuis al kunt nemen om een duwtje in de goede richting te geven. Ga aan de slag met:
- Het vinden van de trigger: door jezelf bewust te maken met de gewoonte die je graag wilt veranderen, haal je de onopvallendheid weg.
- Bedenk welke positieve gewoonte je ervoor in de plaats kunt stellen: denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je vaste rookmomenten door intensief sporten of het vervangen van een zoete snack door een lekker stuk fruit.
- Wees niet te streng voor jezelf: het verbieden van een gewoonte is geen effectieve aanpak. Probeer het te benaderen als iets wat je graag wilt verbeteren.
Begeleiding
Je hebt nu al aardig wat inzicht in je gewoontes, maar hoe vind je de motivatie om ze te veranderen? Bij Verpoorten Vitality helpen we je graag verder. Wij kunnen je ondersteunen bij het vinden van antwoorden en je begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes die je levensstijl verbeteren. Met behulp van personal training gaan we samen op zoek naar wat voor jou werkt. Jij verdient immers ook een fit en sterk lichaam. We hopen je snel te zien!