Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-Gewoontes-volhouden-deze-tips-helpen-jou

Gewoontes volhouden? Deze tips helpen jou

Het inruilen van oude gewoontes voor nieuwe, gezonde rituelen is niet altijd eenvoudig. Toch wil je een poging wagen, vooral bij de aanvang van een fris nieuw jaar! Niettemin zijn er valkuilen die op de loer liggen. Misschien heb je je voornemens niet concreet genoeg in gedachten, of benader je ze op een negatieve manier. Het lijkt weer niet te lukken… Maar wacht even! Lees deze tips om je gewoontes definitief te veranderen en vol te houden.

Bouw geleidelijk op

Met de start van een nieuw jaar zit jij vol frisse moed. Aan motivatie geen gebrek. Maar het volhouden en het innestelen van een nieuwe gewoonte kan lastig zijn. Vaak is de frisse moed na een aantal maanden minder of maak je het jezelf moeilijk door meteen grootschalige veranderingen te willen. Een nieuwe gewoonte zal niet van het ene op het andere moment ontstaan. Er is een geleidelijke opbouw voor nodig.

Intentie-implementatie

Motivatie kan je aanzet zijn om in actie te komen. Zie het als een soort momentum waar je gebruik van kunt maken, stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met één gewoonte die je wilt implementeren, zoals regelmatige ademhalingsoefeningen. Je nieuwe gewoonte koppelen we aan een bestaande gewoonte. Denk bijvoorbeeld aan het tandenpoetsen voordat je gaat slapen. Na het tandenpoetsen neem je vijf minuten om je ademhalingsoefeningen te doen. Dit noemen we ook wel ‘intentie-implementatie’. Oftewel: ‘als dit, dan dat’. Als je je tanden hebt gepoetst, dan doe je je oefeningen erna.

Herken patronen

Het kan natuurlijk zo zijn dat de implementatie niet direct lukt. Of het lukt een tijdje, maar daarna komt het slop erin. Een gewoonte is niet voor niets een gewoonte. Het gaat immers om handelingen die je jarenlang hebt uitgevoerd, zoals roken, elke avond snoepen tijdens het tv-kijken of het kiezen voor gemakkelijke magnetronmaaltijden. De ‘als-dan-tactiek’ kan helpen voorkomen dat je terugvalt in oude gewoontes. Wees je bijvoorbeeld bewust van de redenen waarom je bepaalde gewoontes uitvoert. Grijp je naar troostchocolade omdat je minder lekker in je vel zit? Of is het uit verveling? Hoe duidelijker je de aanleiding en patronen in beeld hebt, hoe gemakkelijker het wordt om je nieuwe voornemen vast te houden.Bovenkant formulier Door dit te blijven doen, zal het steeds langer duren voordat je ergens tegenaan loopt.

Zorg dat je goed slaapt

Het behalen van goede voornemens hangt sterk samen met wilskracht en voldoende energie. Wanneer je niet goed slaapt, is het begrijpelijk dat het moeilijker wordt om aan je gezonde gewoontes te werken. Slaaptekort kan leiden tot een vermoeid gevoel, verzwakking van het immuunsysteem en een grotere drang naar snacks. De drang naar snacks komt door een verstoring in de balans tussen leptine (het verzadigingshormoon) en ghreline (het hongerhormoon). Wanneer je te weinig slaapt, maakt je lichaam minder leptine aan en meer ghreline. Je krijgt dus meer honger, terwijl je lichaam geen voedingsstoffen nodig heeft en ook geen seintje geeft dat je vol zit. Het is daarom van belang om een stabiel slaapritme te creëren. Neem bijvoorbeeld voor het slapengaan de tijd om te ontspannen, zodat je rustig en sneller in slaap kunt vallen. Eigenlijk heb je er dan ook al een nieuwe gewoonte bij!

Mindset veranderen

Opstaan met een energiek gevoel geeft je de kracht om direct aan de slag te gaan. Maar onderschat ook niet de invloed van je mindset! Bij het definitief veranderen van gewoontes speelt je zelfbeeld een cruciale rol. Wanneer je jezelf ziet als een enthousiaste hardloper of een gezonde kok, is de kans groot dat je je hiernaar gaat gedragen. Je identificeert je niet langer als iemand die rookt of vaak lui is. Bovendien is het waardevol om stress onder controle te houden, waarbij je mindset opnieuw een rol speelt, en het is essentieel om voldoende rust te nemen.

Persoonlijke kwestie

Deze tips dienen als richtlijnen om je op weg te helpen. Maar elke persoon, situatie en gewenste gewoonte is uniek. Daarom kan professionele hulp waardevol zijn. Bij Verpoorten Vitality staat ons team van personal trainers voor je klaar. Wij bieden motivatie, halen het beste in jou naar boven en zorgen ervoor dat je nieuwe voornemens succesvol worden geïntegreerd als gewoonte!

Gratis proeftraining?