Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-eten-tijdens-de-feestdagen-een-kwestie-van-balans

Eten tijdens de feestdagen: een kwestie van balans

De feestdagen draaien voor veel mensen om een overweldigende hoeveelheid eten en ongegeneerd luieren. Twee dingen die juist niet samengaan met jouw doelstellingen. Hoe pas je de feestdagen in je schema? Of moet je juist jouw schema aanpassen aan de feestdagen? In dit artikel vertellen we je hoe je het beste kunt omgaan met de feestdagen.

Twee uitersten

Wanneer het aankomt op genieten tijdens de feestdagen zijn er doorgaans twee uitersten:

  • Een ‘verleidelijke’ oplossing is misschien om cold turkey (pun intended) al dat feestelijks over te slaan. Terwijl je familie aan het gourmetten is, zit jij braaf aan je kip met rijst en broccoli, en wanneer zij een boswandeling maken, duik jij de sportschool in voor je workout. Grote kans dat je raar wordt aangekeken door je omgeving én dat je baalt omdat je niet gezellig mee kunt doen. Is dat het waard?
  • Dan is er natuurlijk nog het andere uiterste: je schuift je dieet en trainingsschema opzij en stort je volledig op al het lekkers dat Kerst te bieden heeft. En vooruit, derde kerstdag sla je de gym ook nog even over. En oud en nieuw staat toch al bijna voor de deur… Het resultaat? Je komt aan, verliest je progressie en voelt je rot. Zonde!

Balance is key

Beide strategieën zijn verre van optimaal. Je raadt het vast al: het draait allemaal om balans. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom kun je de dag(en) van tevoren alvast compenseren. Op deze manier bouw je een buffer op. Ook op de dag zelf kan dit een goede strategie zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te vasten tot het kerstdiner. Doe dit alleen als je lichaam eraan gewend is! Als dit niet het geval is, kies dan voor een licht, eiwitrijk ontbijt en lunch.

Mindful eten

Wanneer de tafel vol lekkers staat, is het verleidelijk om van alles op je bord te scheppen. Maar men zegt niet voor niets: ‘het oog is groter dan de maag’. Combineer dit met een goed gesprek en je besteedt al snel weinig aandacht aan wat je allemaal in je mond stopt. Je eet tot je niet meer kunt bewegen, en grote kans dat je er niet eens optimaal van hebt genoten! Eet daarom bewust en stop met eten wanneer je verzadigd bent.

Let op wát je eet

Over bewust eten gesproken: een slimme strategie is om vullend voedsel te eten. Geen grote koolhydraat- en vetbommen, maar eiwit- en vezelrijk voedsel. Hierdoor ben je minder geneigd om later meer te eten. Merk je dat je toch nog ruimte hebt voor een toetje? Dat is niet zo gek. Je bent niet de enige met de welbekende toetjesmaag. Je lichaam houdt van variatie. Dan kun je ineens toch meer eten dan je dacht. Maar een toetje tikt al snel aan. Je kunt ook kiezen voor een lekker zoet stuk fruit, of koffie met een zoetje. Toch een toetje? Geniet dan dubbel!

Fijne feestdagen!

Moraal van het verhaal: geniet, maar eet met mate. Je hoeft jezelf echt niet van alles te verbieden. Vraag jezelf, voordat je jezelf wil volproppen, af of je het echt waard vindt.Zoek naar de balans en maak aanpassingen om de schade te beperken. Wil je leren hoe je dit doet en hoe je resultaat kunt blijven halen tijdens de feestdagen? Maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek.

Rest ons nog één ding te zeggen: alvast fijne feestdagen en een gezond en fit 2024 toegewenst!

Gratis proeftraining?