Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-Dit-gebeurt-er-met-je-lichaam-als-je-te weinig-slaapt-01

Dit gebeurt er met je lichaam als je te weinig slaapt

Een gebalanceerd voedingspatroon en voldoende beweging zijn essentieel voor een gezond lichaam. Maar er is een factor die misschien nóg wel belangrijker is: voldoende slaap. Slaap is de basis voor zowel fysiek herstel als mentale scherpte, en zonder voldoende slaap kan je lichaam niet optimaal functioneren. We weten het allemaal, en toch krijgen veel mensen structureel te weinig slaap. Wat gebeurt er dan precies in je lichaam?

Acht uur per nacht

Gemiddeld hebben volwassenen elke nacht acht uur slaap nodig om optimaal te functioneren. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen deze acht uur niet halen. Dit heeft verschillende oorzaken. Deadlines, sociale verplichtingen, en nog even (een uur) scrollen op Instagram voordat je naar bed gaat… Een keer een korte nacht is geen ramp, maar het is al gauw verleidelijk om slaap in te ruilen voor zaken die op dat moment prioriteit lijken te hebben.

Processen tijdens slaap

Om te begrijpen wat er met je lichaam gebeurt als je te weinig slaapt, is het belangrijk om in kaart te brengen wat er precies met je lichaam gebeurt tijdens de slaap. Tijdens deze periode gaan je hartslag en bloeddruk omlaag, en daalt je lichaamstemperatuur. Je lichaam ontspant zich volledig, verwerkt de indrukken van de dag en bereid je voor op een nieuwe dag. Wanneer je (structureel) te weinig slaapt, heeft dit grote gevolgen voor je lichaam. We zetten ze voor je op een rijtje:

Vermindering van cognitieve functies

Een van de eerste effecten van slaaptekort is een verminderd cognitief vermogen. Al na één gebroken nacht kun je last hebben van verminderde concentratie, een verslechterd geheugen en een trage reactietijd. Je wordt slordiger, vergeetachtiger en besluitelozer. Bovendien heeft het invloed op je emotionele welzijn, waardoor je sneller geïrriteerd en gestrest raakt.

Verzwakt immuunsysteem

Slaap speelt een essentiële rol in de werking van je immuunsysteem. Tijdens de slaap produceert je lichaam cytokinen, eiwitten die het immuunsysteem ondersteunen bij het bestrijden van infecties. Wanneer je onvoldoende slaapt, neemt de productie van deze cytokinen af, waardoor je gevoeliger wordt voor ziektes zoals verkoudheid en griep. Bovendien kan chronisch slaaptekort leiden tot ontstekingen in het lichaam, wat op de lange termijn kan bijdragen aan ernstigere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.

Hormonale disbalans

Slaaptekort kan de hormoonproductie aanzienlijk verstoren. Ten eerste heeft het invloed op je hongerhormonen. Enerzijds neemt de productie van ghreline (het hormoon dat hongergevoelens opwekt) toe, terwijl de productie van leptine (het hormoon dat een verzadigd gevoel geeft) afneemt. Dit betekent dat je gedurende de dag meer honger hebt, wat de kans op overeten vergroot en kan leiden tot gewichtstoename. Daarnaast kan een gebrek aan slaap het stresshormoon cortisol verhogen, wat bijdraagt aan gevoelens van stress, angst en een verhoogde bloeddruk. Langdurige verhogingen van cortisol kunnen resulteren in een toename van buikvet, insulineresistentie en een verhoogd risico op type 2-diabetes.

Verminderde fysieke prestaties

Voldoende slaap is cruciaal voor spierherstel en het aanvullen van je energiereserves. Na een slechte nachtrust zullen fysieke prestaties verminderen. De coördinatie neemt af, spierherstel vertraagt, en je algehele uithoudingsvermogen daalt. Dit heeft zelfs invloed op dagelijkse fysieke activiteiten zoals traplopen of een tripje naar de supermarkt.

Tips

Meer slapen’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is geen kwestie van simpelweg een slaappilletje innemen voor het slapengaan, maar van het creëren van gezonde slaapgewoontes en het aanpassen van je levensstijl. Een aantal tips:

  • Beperk je schermtijd in de avond; het blauwe licht van apparaten verstoort je slaapritme.
  • Zorg voor een donkere, koele kamer. Onderzoek toont aan dat 18 graden de ideale temperatuur is voor een goede nachtrust.
  • Beperk je cafeïne-inname. Drink maximaal twee koppen koffie en bij voorkeur niet later dan 11.00 uur.
  • Vermijd stress vlak voor het slapengaan. Dat werkmailtje kan echt wel wachten tot de volgende ochtend.
  • Doe ademhalingsoefeningen om te ontspannen, zoals tweemaal zo lang uitademen als je inademt.
  • Zorg overdag voor voldoende beweging; dit bevordert je nachtrust aanzienlijk.

Slaap jij voldoende?

Kortom, voldoende slaap is van essentieel belang – niet alleen voor je algehele gezondheid en dagelijkse functioneren, maar ook om je gezondheidsdoelen te bereiken. Zonder voldoende rust is het haast onmogelijk om het beste uit jezelf te halen. Hoe zit het met jouw slaap? Krijg jij genoeg nachtrust, of valt er nog winst te behalen? Wij staan klaar om je te helpen je slaapgewoonten te verbeteren, zodat je overdag beter presteert en je doelen makkelijker kunt bereiken. Neem gerust contact met ons op!

Gratis proeftraining?