Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-De-bouwstenen-voor-een-voedzame-maaltijd

De bouwstenen voor een voedzame maaltijd

Gebalanceerd eten is essentieel voor een gebalanceerd lichaam. Dat weet jij ook wel. En je wil écht gezonder gaan eten, maar waar begin je? Met zoveel keuzes in de schappen kan het overweldigend zijn. Om je op weg te helpen, geven we je de nodige ‘bouwstenen’ om een voedzame maaltijd samen te stellen!

Bouwsteen 1: kies een eiwitbron als basis

Eiwit (ook wel proteïne genoemd) is een goede basis voor je maaltijd. Je lichaam heeft eiwitten nodig om aminozuren binnen te krijgen. Deze zijn essentieel voor de opbouw van cellen. Eiwitten helpen ook om je spieren in stand te houden en zorgen voor een verzadigd gevoel, wat kan helpen bij gewichtsverlies of gewichtsbehoud. Je vindt eiwitten in vis, onbewerkt vlees en eieren. Voor vegetariërs zijn peulvruchten zoals witte bonen, zwarte bonen, kapucijners, linzen en kikkererwten goede opties.

Bouwsteen 2: kies groenten die je lekker vindt

Om je maaltijd aan te vullen met voedingsvezels, mineralen en vitamines zijn groenten de perfecte aanvulling. Groenten bevatten weinig calorieën en kunnen daardoor in grote hoeveelheden gegeten worden. Daarnaast dragen ze bij aan een gezond lichaam en verlagen ze het risico op ziektes. Vul ongeveer de helft van je bord met bladgroenten, vruchtgroenten, koolsoorten, wortel- of knolgewassen, kiemgroenten of andere groenten. De keuze is reuze!

Bouwsteen 3: volmaak je maaltijd met koolhydraten

Vergeet de energiebronnen niet! Kies een voedingsmiddel dat gezonde koolhydraten bevat, die omgezet worden in energie. Koolhydraten zijn de brandstof voor je lichaam, inclusief je hersenen. Hersenen hebben glucose nodig, dat een vorm van koolhydraten is. Voeg bijvoorbeeld volkoren pasta, rijst, aardappelen of volkoren brood toe aan je maaltijd.

Bouwsteen 4: vul nog aan met gezonde vetten

De ene vet is de andere niet. Noten, zaden, avocado, olijfolie en vette vis zijn voorbeelden van gezonde vetten die je aan je maaltijd kunt toevoegen, als ze passen bij het gerecht. Deze vetten leveren energie, dienen als bouwstenen voor cellen, beschermen je lichaam tegen externe invloeden én leveren vitamines.

Bouwsteen 5: rond af met smaakmakers!

Hoewel je maaltijd nu al waarschijnlijk al een scala aan smaken en kleuren bevat, kunnen kruiden en specerijen het gerecht helemaal afmaken en extra smaak geven. Ook op dit gebied kun je variëren zoveel je wil. Denk aan knoflookpoeder, paprikapoeder, peterselie, pepers, bieslook, basilicum, kaneel, koriander en meer. Strooi ze over je maaltijd en geniet ervan!

Professioneel voedingsadvies

Nu heb je alle bouwstenen voor een voedzame maaltijd, maar hoe zorg je ervoor dat je dit volhoudt? Het kan een flinke uitdaging zijn om iedere avond iets nieuws te bedenken. Bovendien heeft elk lichaam specifieke voedingsbehoeften. Bij Verpoorten Vitality bieden we professioneel voedingsadvies aan. Ben je benieuwd? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Gratis proeftraining?