Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Complexity bias: heb jij er last van?

Wanneer wij als mensen tegen een probleem aanlopen, proberen we hiervoor een oplossing te vinden.  Dat geldt ook voor vitaliteitskwesties. Soms is wat je moet doen zó simpel, dat het haast niet kan kloppen.  Komt jou dit bekend voor? Mooi zo! Dat betekent dat je mens bent en ook last hebt van complexity bias. Wat het exact inhoudt kun je lezen in deze blog.

Wat is complexity bias?

Complexity bias is letterlijk vertaald in het Nederlands complexiteitsvooroordeel. Dit is een fenomeen, dat wanneer men 2 mogelijke antwoorden heeft op een probleem, men vaak denkt dat het meest complexe antwoord de juiste is.

Want hoe kan het nou dat het antwoord zo simpel is? Het geeft dan ook gelijk een reden om de ‘schuld’ van het probleem niet bij jezelf te leggen, maar bij iemand anders of bij een bepaalde situatie. Alsof jij geen invloed kan uitoefenen op het probleem of dat de oplossing zo moeilijk is, dat het jouw pet voorbij vliegt.

Complexity bias en fitnessdoelstellingen

Je vraagt je misschien af wat dit te maken heeft met fitness? Nou, eigenlijk best veel! Hieronder een helaas vaak voorkomend fenomeen:
Je wil gaan afvallen, hebt al vaker pogingen gedaan, maar het wil maar niet lukken. Je eet 2 stukken fruit en 300 gram groente per dag, en daarbovenop beweeg je elke dag, maar de weegschaal gaat maar niet naar beneden.

Wie zou je eerder geloven?

Trainer A zegt dat het komt, omdat je toch meer kilocalorieën binnenkrijgt dan dat je nodig hebt.

Trainer B zegt dat het komt omdat je continu snelle suikers en koolhydraten eet, waardoor je insulinespiegel continu verhoogd is. En dat bij een verhoogde insulinespiegel je lichaam geen vet kan verbranden, omdat de insuline je vetverbranding blokkeert. Hormonen, zoals insuline, hebben een erg grote invloed op vetverbranding.

Je kan misschien denken: ik heb echt alles geprobeerd, dus het is onmogelijk dat ik nog teveel calorieën eet. Over hormonen weet ik niet veel en het klinkt als een logische reden dat ik geen vetmassa verlies, ondanks al mijn pogingen!

Als je vaker onze blogs leest, weet jij natuurlijk wel dat het komt omdat je onbedoeld toch meer calorieën consumeert dan dat je denkt. Helaas denkt men al snel dat het komt door hormonen dat het niet lukt om vetmassa te verliezen. Dat is niet waar: vetverlies heeft niets met hormonen te maken.

Maak het jezelf niet te moeilijk

”Life is really simple, but we insist on making it complicated”

— Confucius

Deze quote die (hoogstwaarschijnlijk) gezegd is door de filosoof Confucius 2500 jaar geleden, slaat de spijker op z’n kop.

Door het onbewust moeilijker te maken, leggen wij de oplossing niet bij onszelf, maar geven we anderen of omstandigheden de schuld van onze situatie. Alsof wij als individu machteloos zijn om iets op te lossen, terwijl het eigenlijk zo simpel kan zijn om datgene op te lossen dat in de weg staat. Iets de schuld geven gaat je niet helpen bij het behalen van je fitnessdoelen. Houd zelf de controle en denk nog eens na. Is die simpele voor de hand liggende oplossing niet precies wat je nodig hebt?

Heb jij na het lezen van dit stuk het idee dat je mogelijk tegen een complexity bias aanloopt? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij kijken objectief naar elk persoon als individu, waarbij we de hulpvraag ontleden en een eventuele complexity bias onderbouwd kunnen toetsen.

Gratis proeftraining?