Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Cafeïne: dit zijn de nadelen

Het zwarte goud of een bakkie leut: de lijst met termen voor koffie is eindeloos. We kennen het allemaal als iets dat diep binnen de moderne maatschappij is geïntegreerd, maar weinig mensen weten écht wat de werkende substantie nu echt doet. Je kent de voordelen van cafeïne, maar ben je op de hoogte van de nadelen? Tijdens het schrijven van deze blog drink ik een kopje ”cafeïnevrije” koffie. Dat is niet zonder reden.
Ik neem je mee de diepte in en geef je een les over de nadelen van cafeïne!

Cafeïne, wat is het?

Cafeïne is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.

Als zuivere stof is het een wit poeder met een bittere smaak. De meeste mensen kennen cafeïne van hun kopje koffie, energie drank of glas cola. Wisten jullie dat het ook in thee en cacao zit? Ook is cafeïne het hoofdbestanddeel van de drankjes die je een enorme energieboost tijdens je training beloven (oftewel pre-workoutpoeder en/of -drankjes).

Niet in ieder product zit evenveel cafeïne, dit verschil is enorm. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de hoeveelheid cafeïne per product in mg. Dit zijn natuurlijk niet alle producten die cafeïne bevatten, maar het geeft wel een indicatie!

PRODUCTMG CAFEÏNE PER 100 ML OF GRPORTIEMG CAFEÏNE PER PORTIE
Dubbele espresso260 mg50 ml190
Espresso130 mg50 ml85
Koffie (filter)70 mg125 ml88
Decaf2,5 mg125 ml3
Cola10 mg180 ml18
IJsthee9 mg180 ml16
Energiedrank30 mg250 ml75
Pure chocolade40 mg30 gr12
Melk chocolade20 mg30 gr6

Cafeïne en sportprestaties, is cafeïne nuttig?

Cafeïne kan in bepaalde situaties prestatiebevorderend werken. Zo zijn er aanwijzingen dat een inname van 3-6mg per kg lichaamsgewicht de prestatie kan verbeteren. Dit voordeel geldt vooral voor duursporters. Bij krachttraining is dit voordeel echter minder gebleken. Cafeïne geeft wel een mentale boost, die tijdelijk zorgt voor een gevoel van meer motivatie.

Opvallend genoeg stond cafeïne tot januari 2004 op de dopinglijst. Echter, door sociaal gebruik van cafeïne (door het drinken van koffie, frisdrank etc) en doordat het in zoveel voedingsmiddelen te vinden is, was onderscheiden van doelbewust prestatie verhogend gebruik erg lastig.Vandaar dat besloten is om cafeïne in januari 2004 van de dopinglijst af te halen.

Hoe lang blijft cafeïne in je systeem?

Cafeïne heeft in het lichaam een halveringstijd van ongeveer 5 uur. Dit noemen we ook wel de halfwaardetijd van cafeïne. Stel dat je om 8:00 uur 8 koppen koffie drinkt, dan zijn er om 13:00 uur nog 4 koppen koffie (aan cafeïne) in je lichaam aanwezig. Wanneer het 18:00 uur is, zitten er nog 2 koppen koffie in je lichaam en nét voordat je gaat slapen (stel je zou om 23:00 uur gaan slapen) voel je je alsof je net een kop koffie op hebt gedronken.

De meeste mensen drinken (gelukkig) geen 8 koppen koffie in de ochtend. Wanneer je echter na het avondeten nog lekker wilt genieten van een kopje koffie (bijvoorbeeld om 20:00), dan zou de cafeïne in dat kopje koffie pas voor de helft zijn uitgewerkt om 1:00 uur s ‘nachts.

Waarom jij zou moeten afkicken van cafeïne

Wanneer je bovenstaande hebt gelezen, kun je ook wel begrijpen dat veel cafeïnehoudende dranken en producten erg veel invloed hebben op je nachtrust, of je dit nu bewust merkt of niet.

Wanneer je aan een bepaalde nachtrust gewend bent door je cafeïnegebruik (meestal koffie), dan voelt dat op gegeven moment als normaal en voelt het alsof je nachtrust ‘prima’ is. Je bent niet anders gewend.
Echter, als je zou stoppen met cafeïne/koffie voor 2 weken en er zo voor zorgt dat het geheel uit je systeem is, zal je een enorm verschil merken in de kwaliteit van je nachtrust.

De kwaliteit en de kwantiteit van je nachtrust gaat omhoog. Hierdoor ben je overdag minder vermoeid en heb je die extra kop koffie dus helemaal NIET nodig.

Door regelmatig koffie te drinken, bouw je een tolerantie voor cafeïne op. Dit zorgt ervoor dat je er steeds méér van moet drinken, om er een opgewekt gevoel door te ervaren. Je slaap bouwt echter geen tolerantie voor cafeïne op. Hoe meer cafeïne je consumeert, hoe slechter je slaapkwaliteit en -kwantiteit wordt.

Andere negatieve effecten van overmatig cafeïne-gebruik

Andere negatieve effecten van overmatig cafeïne gebruik zijn o.a.:

  •  Rusteloosheid;
  •  Angstgevoelens;
  •  Prikkelbaarheid;
  •  Hoofdpijn;
  •  Hartkloppingen.

De voordelen van goede nachtrust

De voordelen van een goede nachtrust zijn oneindig:

  • Je functioneert er beter door op je werk;
  • Je zult minder neerslachtige gevoelens ervaren;
  • Je lichaam zal beter herstellen als je vetmassa aan het verliezen bent;
  • Je zult meer vetmassa verliezen en meer spiermassa behouden.

Conclusie

Cafeïne kan bij duursporters een licht prestatiebevorderend effect hebben. Bij krachtsporters is dit effect slechts mentaal. Het grote nadeel: cafeïne heeft een grote negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap.
Stel jezelf de vraag voordat je aan de koffie gaat: is dit kopje het voor mij waard?

Cafeïne Challenge

Wij dagen jou uit om voor 2 weken de cafeïne weg te zetten. Drink geen koffie of cola of stap over op cafeïnevrije varianten. Laat in een reactie weten welke voordelen jij ervaart!

Deel dit bericht via Facebook of Instagram als jij ook mee doet aan onze challenge!

Wil je meer weten over cafeïne en ervan afkicken?

We vertellen je er graag meer over. Maak een afspraak voor een gratis intake bij Verpoorten Vitality!

Gratis proeftraining?