Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Verpoorten-Vitality-blessure-houd-ok-rekening-met-de-mentale-impact-01

Blessure? Houd ook rekening met de mentale impact

Een verstuikte enkel, rugpijn, een pijnlijk spiertje in je kuit. Blessures zijn geen pretje. De pijn is enorm vervelend en het liefst wil je zo snel mogelijk herstellen. Dat betekent dat je rust moet nemen. Misschien moet je je schema aanpassen. Of misschien kun je wel even helemaal niet meer sporten. Daardoor krijgt niet alleen je fysieke gesteldheid een klap: ook mentaal hebben blessures veel impact.

Wat is een blessure?

Maar voordat we hierop verder ingaan, wat verstaan we eigenlijk onder het begrip ‘blessure’? Het is een vorm van lichamelijk letsel dat kan ontstaan door het beoefenen van een sport. Denk aan een verzwikte enkel, een gescheurde pees of een overbelaste schouder. Maar een blessure kan ook ontstaan door dagelijkse bezigheden zoals werk. Het gaat dan bijvoorbeeld om rug-schouder en nekklachten als gevolg van dagelijks computerwerk.

Frustratie

Een blessure zorgt voor veel frustratie. Waarom moet dit jou nu weer overkomen? Bovendien komt een blessure altijd op het verkeerde moment. Er stond een belangrijke wedstrijd op de planning. Of je begon net resultaat te zien van alle hardlooprondjes. En omdat je tijdelijk niet kunt sporten, heb je het gevoel dat je het contact verliest met je mede-sporters of teamgenoten. Niks is frustrerender dan niet mogen sporten. Je dagelijkse beweging, in welke vorm dan ook, diende als een moment van ontspanning. Het was je (sociale) uitlaatklep. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je faalt, omdat je ineens afhankelijk bent van anderen.

Crisismoment

De tegenslag van een blessure is een crisismoment. Waar doe je het allemaal nog voor? ‘Nu ik geblesseerd ben, kan ik misschien maar beter helemaal stoppen met trainen en bewegen. Het heeft geen zin meer, mijn progressie is toch al verpest.’ De mentale klap is minstens zo heftig als het fysieke ongemak dat bij een blessure komt kijken. En hoewel het misschien raar klinkt, is de eerste stap acceptatie. Natuurlijk mag je balen, maar het verandert de situatie niet. Het is nu eenmaal gebeurd en je kunt de tijd niet terugdraaien. Maar je kunt er wél voor zorgen dat je er sterker uitkomt. Bij Verpoorten Vitality kunnen we je hierbij helpen. Door middel van personal training of small group training werken we om de pijn heen. Op die manier kun je verantwoord sporten, maar met de nodige aanpassingen. Ondertussen werken we ook aan het herstel van je blessure. Er is altijd een oplossing om door te gaan. We leren je zelfstandig opstaan en werken stap voor stap naar een sterker lichaam én sterkere mindset. Zien we je snel?

Gratis proeftraining?