Ambachtstraat 11B

3732 CN, De Bilt

Alles wat je moet weten over een trainingsplateau

Je traint al een tijdje fanatiek en dat gaat super. Je ziet je spiermassa groeien en kunt iedere week zwaarder trainen dan die ervoor. Wat je doel ook is: in het begin zul je veel vooruitgang zien. En dat werkt motiverend. Maar na een tijdje merk je dat je progressie afneemt. Je bereikt een trainingsplateau. Wat houdt dat in, en hoe ontstaat het?

Trainingsplateau

Een trainingsplateau is te omschrijven als een periode waarin je met je huidige trainingsschema geen progressie meer boekt in de sportschool. Je blijft misschien hangen op een bepaald gewicht, of je wordt niet sneller op de 5 kilometer. Hoe vervelend ook: bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Zodra je merkt dat je geen progressie meer boekt, is het van belang om kritisch te kijken naar het complete plaatje. Een trainingsplateau kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Hieronder benoemen we de belangrijkste.

Je doet altijd hetzelfde

Als je altijd precies dezelfde training volgt (zelfde oefeningen, zelfde gewicht, zelfde aantal reps), verliest je schema vroeg of laat aan effectiviteit. Dit gebeurt soms al na enkele weken. Je lichaam heeft zich volledig aangepast aan de training en is bestand tegen de uitdaging. Er wordt nog te vaak gestrooid met de boodschap dat je regelmatig je trainingsschema moet omgooien om progressie te boeken. Het gevaar schuilt in het feit dat de trainingen na een tijd saai worden en dat ze daardoor niet vol te houden zijn. Maar bij Verpoorten Vitality zijn wij juist de expert in leren volhouden. Een trainingsschema is pas effectief als je deze voor langere tijd aanhoudt. Daar helpen wij bij. Tegelijkertijd dagen we je uit door iedere training het gewicht te verhogen. In het begin gaat dit met grote stappen. Naarmate je meer gevorderd raakt wordt het gewicht dat je extra kunt tillen minder, maar dit is te omzeilen met een verhoging van je trainingsfrequentie. Veel kleine stapjes maken uiteindelijk een grote stap.

Je traint te hard

Het klinkt misschien gek, maar te hard trainen kan leiden tot een gebrek aan resultaat. Sterker nog, in sommige gevallen neemt je progressie zelfs af! We noemen dit ook wel ‘overtraining’. Maar rust is net zo belangrijk als training. Met sporten put je je lichaam namelijk uit. Om maximale resultaten te halen is het belangrijk om je lichaam – je spieren – de mogelijkheid te geven om te herstellen. Slaap voldoende en neem regelmatig een rustdag. Alles draait om balans.

Je plan is niet afgestemd op je doel

Iedereen traint met een ander doel. De één wil afvallen, de ander wil zoveel mogelijk spiermassa ontwikkelen. De één wil een marathon rennen, de ander wil herstellen van een langdurige blessure. Ieder doel vereist een andere aanpak. Bij het samenstellen van een trainingsschema moet je rekening houden met het aantal trainingsdagen per week, de duur van je training, het gewicht of het aantal herhalingen. Ook je voedingsplan hangt af van je doel.

Personal (group) training

Heb jij het idee dat je progressie stagneert en dat je last hebt van een trainingsplateau? De personal trainers van Verpoorten Vitality kunnen je helpen! Samen stellen we een persoonlijk, afwisselend en gebalanceerd trainingsschema op die afgestemd is op jouw doelen. Of je nu kiest voor personal training of small group training/personal group training: bij Verpoorten Vitality haal je het beste uit jezelf.

Deze blog werd gemaakt in samenwerking met ForYou Media

Gratis proeftraining?